Asiel

Opvang van zwerfdieren
Het dierenasiel herplaatst honden en katten die om wat voor reden dan ook niet meer bij hun eigenaar kunnen blijven. In de meeste gevallen gaat het hierbij om de opvang van zwerfdieren. Deze dieren worden door de dierenambulance of particulieren gevonden en naar het dierenasiel gebracht. Met de dierenambulance wordt ook nauw samengewerkt. Bij gevonden of gewonde dieren kunt u de dierenambulance bereiken op telefoonnummer 06-51111290

Als een zwerfdier is binnengekomen, wordt deze geregistreerd in een eigen bestand, waardoor alle gegevens van de dieren direct te herleiden zijn. Bij vermissing van uw huisdier is het daarom raadzaam zo snel mogelijk contact op te nemen met het dierenasiel. Het is altijd handig, bij vermissing van uw huisdier, om een goede omschrijving, chipnummer, speciale kenmerken en een goed lijkende foto van uw dier bij de hand te hebben. Als het dier een identieficatie-chip heeft, is opsporing van de eigenaar vaak snel mogelijk.

In de tijd dat een zwerfdier in het dierenasiel verblijft, krijgt het een goede verzorging en indien nodig medische verzorging door een aan het dierenasiel verbonden dierenarts.

Afstandsdieren

Stichting Dierenasiel Gorinchem vangt ook honden, katten, knaagdieren en vogels op, die niet meer gewenst zijn, de zogenaamde afstandsdieren. Voor hen geldt uiteraard dezelfde goede verzorging als voor zwerfdieren. Verder bieden wij hulp bij problemen met uw huisdier. Het geven van voorlichting is een onderdeel van de dagelijkse werkzaamheden van de medewerkers van het dierenasiel.

Een hond of kat uit het asiel

Wanneer u een hond of kat wilt aanschaffen, kunt u tijdens de openingstijden hierover komen praten met een van de medewerkers van het dierenasiel. Na een uitvoerig gesprek over uw wensen en uw gezinssituatie gaan zij op zoek naar een bij u passend huisdier. Zij gaan er vanuit dat het een goede combinatie moet worden. In het belang van u en het dier.

Alle dieren die vanuit het dierenasiel geplaatst worden zijn geënt, gechipt, ontvlooid, ontwormd en voorzien van een vaccinatieboekje. Volwassen katers en poezen zijn in principe altijd gecastreerd of gesteriliseerd.

Dieren die geplaatst worden gaan weg onder contract. Dit houdt in dat als een dier om wat voor reden dan ook niet meer gewenst is, het terug moet naar het dierenasiel. Het is niet toegestaan om een asieldier te verkopen, weg te geven of ermee te fokken.

In principe worden alleen gezonde dieren vanuit het asiel geplaatst. Het is echter altijd mogelijk, bijvoorbeeld door de onrust die kan ontstaan door de overgang van het dierenasiel naar een thuissituatie, dat het dier ziekteverschijnselen gaat vertonen. Mochten er binnen twee weken na aanschaf van het dier problemen ontstaan waarbij een dierenarts geraadpleegd moet worden, dan kunt u daarvoor, na overleg met het dierenasiel, terecht bij de aan het dierenasiel verbonden dierenarts.

Werkgebied

Het werkgebied van het dierenasiel Gorinchem omvat de gemeenten Gorinchem, Zederik, Giessenlanden, Hardinxveld, Woudrichem en Werkendam. Met deze gemeenten zijn afspraken gemaakt ten aanzien van opvang en verzorging van zwerf- en afstandsdieren en de daaraan verbonden kosten.

Daarnaast hebben wij een samenwerking met het Dordrechtse asiel Louterbloemen , dat als werkgebied de gemeenten Dordrecht, Zwijndrecht, Papendrecht en Hendrik-Ido-Ambacht heeft. Met andere gemeenten zijn geen afspraken gemaakt en dieren uit deze gemeenten dienen derhalve elders opgevangen te worden. Voor informatie over opvang van huisdieren moeten de inwoners zich tot hun gemeente wenden.